Blog

Caddebostan Klüp – Ai

Herkese iyi haftalar. Birkaç ay önce Caddebostan’da alıcı müşterime sunduğum bir dairenin manzarası çok hoşuma gitmiş, yetkili danışman arkadaşımdan izin alıp, manzaranın fotoğrafını çekmiştim.(Soldaki foto!) Bu güzel foto için o günden beri aklımda olan konsept tasarım fikrimi sonunda Pazar günü oturdum görselleştirdim.

Açıkçası ben yaptım diye söylemiyorum. Harika oldu.) Tasarım her zaman geliştirilebilir bir süreçtir. Yarın eski tabirle bilgisayarın başına otursam çok daha farklı ve yine beğeneceğim bir tasarım ortaya çıkartırım.

Burada değinmek istediğim aslında yapay zeka kullanarak geliştirdiğim bu tasarım süreci benim için çok eğlenceli ve geliştirici oldu. Bir süredir yapay zeka ile hazırlanan ve sosyal medyada zaman çizelgemde yüzlerce görsel görmekten sıkılan bir tasarımcı olarak Photoshop’un Beta versiyonunu kullananarak yarattım bu görseli.

Ai programlarının biz iç mimar ve mimarlara eskiz tasarım, ön proje aşamalarında faydalı olacağını söyleyebilirim.

Bu ileri zekanın gelecekte mesleğimizi elimizden alacağı yok. Çünkü kafanızdakinin aynısını komut olarak yazsanız da anlaması ve detayları ile birebirini tertemiz bir görsel olarak çıkarması mümkün değil. Çünkü asıl yaratıcı olan bizleriz. Yapay zeka bize ancak projelerimizde destek olabilir ki olmasında sakınca yok. Ve yaratımımızı artıracağı şekilde tasarlanır, kullanılırsa insanlığın gelişimini internetin hayatımıza katkısından daha kısa sürede artırabilir.

Tasarım sadece fikir prosesiyle sınırlı değil, ön tasarım üzerinde müşteri geri dönüşlerini anlayıp, projeyi geliştiriyor, detaylandırıyor, bilgi ve deneyimimiz ile birlikte kararlaştırılacak bütçe doğrultusunda malzeme seçimlerini yeniliyor, 3 boyutlu projelerimizde revizyonunu yapıp, yeniden görselleştiriyoruz, vendor ziyaretleri yapıyor fiyat fizibilitesi çıkartıyoruz. Kimi zaman bu süreci tekrarlıyoruz. Ve sonunda kabul edilen tasarımı hayata geçirmek için imalatçıların anlayacağı şekilde onlarca imalat detayı, kat planları, aydınlatma planları, mekanik planları, elektrik planları, mobilya yerleşim planları, alçıpan planları, bölme planları, kesitler tasarlayıp çiziyor, ölçülendiriyoruz. Ve tabi iş burada bitmiyor. Sonra uygulama süreci, yani şantiye sürecimiz başlıyor.

Orası da insan ilişkileri yönetimi, proje yönetimi, kalite kontrol, bütçe yönetimi gibi birbirinden önemli süreçleri içeriyor.

Uzun uzadıya yazma isteğim sanki Ai yani yapay zekanın mesleğimizi elimizden alacağı korkusu taşımaya başlamış yeni nesil iç mimar arkadaşlar, öğrenciler olduğunu görüyorum. Yok böyle birşey arkadaşlar. Bizler Call center hizmeti vermiyoruz. Müşteriye iç mimarlık hizmeti verecek bir robot henüz (anasından doğmadı) yaratılmadı. Kimse de bir robottan böyle bir hizmet almaz. Almak isteyen de zaten bizim müşterimiz olamaz.) Keyfinize bakın.

Tasarımcı olarak tüm yenilikleri öğrenmenin keyfini çıkartacağımız güzel günler dileğiyle,

Sevgiler

Ömür Gürleyen

*İç Mimari tasarım ve uygulamalarımız ile ilgili ön fikir sahibi olmak isterseniz www.wemakedesignworks.com adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

#GayrimenkulAi #AiGörselleştirme #KonseptTasarim #GayrimenkulDanismanlik #omurgurleyen #içmimar #içmimarlık #ai